Konuk Sanatçılar

Emre Elivar

Ağustos 1976’da Ankara’da doğan Emre Elivar piyano öğrenimini, 5 yaşından itibaren Hacettepe Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı’nı sınıflar atlayarak birincilikle bitirinceye kadar Prof. Kamuran Gündemir ile sürdürdü. Parlak mezuniyetinin ardından en önemli Alman devlet bursu olan DAAD’yi (Alman Akademik Değişim Servisi) kazanan Elivar, 1996 yılı Ekim ayında Dresden “Carl Maria von Weber” Müzik Akademisi’nde Prof. Peter Rösel ile çalışmalarını sürdürdü ve Ocak 1999’da “master” derecesini birincilikle tamamladı. Aynı akademide başladığı doktora programını Ekim 1999‘dan itibaren Berlin “Hanns Eisler” Müzik Akademisi’nde Prof. Georg Sava ile sürdüren sanatçı, bu eğitimini de Şubat 2005’de birincilik ile tamamladı.

Emre Elivar genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtladı. Bunların en önemlileri arasında üç büyük ödül aldığı 1999 Uluslararası Bremen Piyano Yarışması, bronz madalya kazandığı 1999 “Cidado do Porto” ve 2000 “World Piano Competition” yarışmaları, 2001 Steinway Ödülü, 2002 Arthur-Schnabel Ödülü ve birincilik aldığı 2003 Vendôme-Prize Piyano Yarışması sayılabilir.

Elivar 2005 yılında İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında J. S. Bach’ın “Das Wohltemperierte Klavier I” isimli dev eserinin Türkiye’deki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Sanatçının diğer önemli konserleri arasında 2008 İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verdiği ve F. Mendelssohn (Variations Sérieuses op. 54), J. Brahms (PaganiniVaryasyonları op. 35/her iki defter) ve L. v. Beethoven’in (Diabelli-Varyasyonları op. 120) eserlerinden oluşan “Romantik Varyasyonlar” resitali, Haziran 2009’da Washington DC’de verdiği ve R. Schumann ile F. Chopin’in eserlerinden oluşmuş Amerika debü konseri, 2010 yılındaki Shostakovich (Aforizmalar op. 13 ve 2. Sonat op. 61) ve Prokofjew (Visions Fugitives op. 22, Sarkazmlar op. 17 ve 2. Sonat op. 14) programı ile 2013 yılındaki Debussy (Images I & II) ve Ravel (Valses nobles et sentimantales & Gaspard de la Nuit) resitalleri sayılabilir. Elivar solist olarak Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Konzerthausorchester Berlin, Hungarian National Philharmonic, Nordwestdeutsche Philharmonie, Dortmunder Philharmoniker, Staatsorchester Kassel, Anhaltische Philharmonie Dessau, Sinfonieorchester Wuppertal, Orquestra Nacional do Porto, Lithuanian Chamber Orchestra gibi orkestralarla konserler vermiştir.

TRT Kurumu için birçok çağdaş Türk bestecisinin piyano eserlerinin kayıtlarını yapmıştır. Almanya’da da Radio Bremen ve Deutschlandradio Berlin için kayıtları bulunan sanatçının Necil Kazım Akses’in piyano yapıtlarından oluşan CD’si 1999 yılında Cord Aria firması tarafından Almanya’da, Chopin’in eserlerinden oluşan kaydı da iki CD olarak 2013 yılında TRT Kurumu tarafından Türkiye’de yayınlanmıştır. Elivar’ın Bremen Yarışması sırasında kaydedilen Bach Fransız Süiti No. 3 BWV 817 ve Liszt Piyano Konçertosu No. 1 performansı ile İtalya’da Fazioli Konser Salonu’nda gerçekleştirdiği ve L. v. Beethoven’in opp. 109, 110 ve 111 Son Üç Sonatı ile op. 120 Diabelli Varyasyonları’nın yer aldığı iki CD’den oluşan kaydın yanı sıra, Radio Berlin Brandenburg – Sony Almanya ortak projesi olan F. Schubert D 946 Üç Piyano Parçası ve R. Schumann’ın op. 13 Senfonik Etüdler kaydı Mart 2009’da piyasaya çıkmış olup, uluslararası eleştirmenler tarafından beğeni ile karşılanmıştır. Sanatçının Haziran 2010’da R. Schumann’ın 200. doğum günü şerefine verdiği resital, Avrupa Radyo Yayıncılığı Birliği (European Broadcast Union) üyesi 50’den fazla radyo tarafından canlı olarak yayınlanmıştır.

Haziran 2011’den beri Arkas Trio’nun üyesi olan Emre Elivar, Nisan 2019’dan beri Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliği yapmaktadır.

Mikhail Voskresenskii

Mikhail Voskresenskii uluslararası çaptaki ününü romantik geleneğin önemli bir temsilcisi olmasına borçludur. Moskova konservatuvarında Ilia Klyachko, Boris Zemlyansky, Yakov Milstein, Lev Oborin gözetiminde piyano, Leonid Royzman gözetiminde kilise orgu eğitimi almıştır. Meşhur Lev Oborin’in (birinci Chopin Piyano Yarışmasının birincisi) öğrencisi olarak hocasının rafine romantik çalım üslubunu devam ettirmiştir. Çalışı birbirlerine kontrast teşkil eden müzikal renkleri duyururken, muhteşem bir legato ile enstrümanı neredeyse vokalize eder. Oborin öğrencisinin performansını ‘’ Onun çalışı dinleyicileri sanatsal kalitesi, samimiyeti ve ustalığı ile kendisine hayran bırakır’’diyerek tarif eder. Mikhail Voskresensky, Schumann International Competition – Berlin, International Competition – Rio de Janeiro, George Enescu International Competition, Bucarest Van Cliburn Competition – Fort Worth gibi önemli yarışmalardan ödüller almıştır.

1957 yılında genç bir piyanist olarak Prag Bahar Festivali kapsamında Şostakoviç’in ikinci piyano konçertosunun Avrupa’daki ilk seslendirilişini gerçekleştirmiştir. Bu seslendirişte Şostakoviçte dinleyiciler arasındaki yerini almıştır. 1966 yılında Merited Artist Russia, 1989 yılında People’s Artist Russia ödüllerine layık görülmüştür.

Mikhail Voskresenskii  dünyanın pek çok farklı bölgesine yayılan performanslarında 150’den fazla orkestra şefi ile çalışmıştır. Avrupa’nın neredeyse tüm ülkelerinde performans vermesinin yanı sıra Japonya,Kore, Çin, Avustralya, Amerika, Meksika, Küba, Kenya, Zimbabwe ve Peru gibi farklı ülkelerde de konserler vermiştir.

Birlikte çalıştığı seçkin topluluk ve müzisyenler arasında şu isimler yer almaktadır; Borodin quartet, Shostakovich quartet, Tokyo quartet -New York, keman sanatçıları M.Yashvili, R.Nodel ve P.Berman, çello sanatçıları E. Altman ve A. Kniazev. Voskresenskii geniş repertuvarının odağında Beethoven’ın tüm sonatları, Chopin’in tüm eserleri ve toplamda 64 piyano konçertosu bulunmaktadır. Çalıştığı önemli orkestra şefleri arasında John Pritchard, Franz Konwitschny, Kurt Mazur, Stanislav Scrowachewsky, Eugeny Svetlanov ve Charles Dutoit’da yer almaktadır. Piyanist 50’den fazla CD kaydı gerçekleştirmiştir. Bu kayıtlar arasında 27 Mozart konçertosu, Liszt’in b-minor sonatı, Chopin’in tüm noktürnleri, prelüd ve sonatları, Scriabin’in tüm sonat ve etüdleri, Schumann’ın Karnaval op.26, Beethoven konçerto no:3 ve Brahms konçerto no:2 göze çarpar. 

Mikhail Voskresenskii Moskova konservatuvarı piyano bölümü başkanı olarak eğitmenlik yapmaya devam etmektedir. Öğrencileri 49 birincilik dahil toplamda 111 ödül almışlardır. Bu öğrenciler arasında şu isimler yer almaktadır; Stanislav Igolinsky, Amir Tebenihin, Temirzhan Erzhanov, Yakov Kasman, Alexander Ghindin, Sergei Koudriakov, Sergei Kuznetzov, Evelina Vorontsova, Elena Kuznetsova, Mikhail Yanovitsky, Kooryeong Park, Oleg Marshev, Yury Favorin, Varvara Nepomnyaschaya, Sergey Neller, Galina Chistyakova and Nikolay Khozyainov.

2001-2004 yılları arasında Voskresensky

ii Toho Gakuen University-Tokyo’da ders veren Mikhail Voskresenskii pek çok önemli yarışmalarda jüri olarak bulunmuştur. Bu yarışmalar arasında yüksek prestijli Çaykovski Uluslararası Piyano Yarışması, Scriabin Uluslararası Piyano Yarışması gibi yarışmalar bulunmaktadır.

Yakın bir geçmişte Şostakoviç’in birinci konçertosunu Beijing’de, Çaykovski’nin birinci konçertosunu Shanghai’da Charles Dutoit’nın yönetiminde seslendirmiştir.

2007 yılının sonbaharında hocası Oborin’in doğumunun 100.yılı anısına Beethoven’ın 4. konçertosunu Moskova konservatuvarında Vladimir Ashkenazi yönetiminde seslendirmiştir.

Haziran 2010’da Mozart piyano konçertoları serisinin kaydını tamamlamıştır. Üç senelik bir periyot içerisinde tüm 27 konçertonun canlı kaydı şef Leonid Nikolayev ve şef Konstantin Masluk yönetimlerinde gerçekleşmiştir. 

Olivier Gardon

Olivier Gardon, Macar piyanist Lili Kraus’un dikkatini çektiğinde yedi yaşındaydı. Paris’teki Conservatoire de Nice’de ve Conservatoire National Supérieur de Musique’de (CNSM) Pierre Sancan ve Jean Hubeau ile çalışmalarına devam etti. Daha sonra Géza Anda, Lili Kraus, György Sebök ve Jean Fassina’nın rehberliğinde becerilerini mükemmelleştirdi.

Gardon, Marguerite Long yarışması (1973), Queen Elisabeth Müzik Yarışması (1975), Senigallia’daki Viotti Uluslararası Müzik Yarışması ve Napoli’deki Casella Piyano Yarışması dahil olmak üzere prestijli uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödül aldı.

O zamandan beri, kariyeri onu solist ve oda müzisyeni olarak dünyanın önde gelen müzik mekanlarının çoğuna götürdü. Bunlar arasında Paris’teki Théâtre des Champs-Elysées, Salle Pleyel ve Théâtre du Châtelet, Londra’daki Kraliyet Festival Salonu, Barbican Merkezi ve Wigmore Salonu, New York’taki Carnegie Hall, Salzburg’daki Grosses Festspielhaus,Tokyo’daki Bunka Keikan ve Kioi Salonu, Izumi Salonu Osaka, Prag’daki Dvorak Salonu, Montevideo’daki Théâtre Solis ve diğerleri bulunmaktadır.

Ayrıca Gardon, Londra Senfoni Orkestrası, Salzburg Mozarteum Orkestrası, Orchestre Philharmonique de Radio-France, Sofya Filarmoni Orkestrası, Prag Oda Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası, Orchestre National de Lille, Busan Filarmoni Orkestrası ve Suwon Filarmoni Orkestrası ile sahne aldı. Karl Münchinger, Ferdinand Leitner, Pierre Dervaux, Uri Segal, Theodor Guschlbauer, Davis Shallon, Serge Baudo, Jean-Claude Casadesus, Jacques Mercier, Philippe Bender, Jean Pierre Wallez gibi şeflerle çalıştı.

Gardon’ın diskografisinde Beethoven, Brahms, Bizet, Debussy, Liszt, Mussorgsky, Milhaud, Schumann’ın eserleri, Vierne’nin bütün piyano eserleri ile Kang Dong Suk ve Yvan Chiffoleau ile birlikte Alkan’ın bütün oda müziği eserleri bulunmaktadır (Prix Spécial de la Nouvelle Académie du disque français). 2011’de Bärenreiter, Vierne’nin piyano Préludes ve Nocturnes’in yeni urtext baskısını kendi revizyonu altında yayınladı.

Olivier Gardon, eğitmenlik kariyerine devam ettiği Paris’teki Schola Cantorum’un yanı sıra, HMTM Hannover’da ve Conservatoire à Rayonnement Régional (CRR) de Paris’te de çalışmıştır. Düzenli olarak Fransa, Avusturya, Almanya, Güney Kore, Japonya ve birçok ülkede ustalık sınıfları vermek üzere davet edilmektedir. Marguerite Long-Thibaud (Fransa), Cincinnati Dünya Piyano Yarışması (ABD), Tiflis Uluslararası Piyano Yarışması (Gürcistan), Concurso Internacional de Valencia Iturbi, Hastings Piyano Yarışması ve Panama Uluslarası Piyano Yarışması gibi çok sayıda uluslararası yarışmada jüri üyesi olarak görev yapmıştır.

Sookkyung Cho

‘’Hassas ve yaratıcı’’( New York Concert Review) yorumlarıyla takdir toplayan Koreli piyanist Sookkyung Cho dünyanın pek çok önemli sahnesinde dinleyicileri ile buluşmuştur. Bunlardan belli başlıcaları; Alice Tully Hall – Lincoln Center, Weill Recital Hall – Carnegie Hall, Chicago Cultural Center, Sarasota Opera House, Baltimore Museum of Art, Montreal Conservatory, Beaux concerts de la releve – Quebec, Château de Fontainebleau ve Zijingang Theater – Zhejiang University olarak sıralanabilir. Yakın zaman önce performansları WFMT Chicago radyo istasyonu tarafından yayınlanmıştır.

New York menşeli müzik topluluğu Almava Trio’nun kurucu üyelerinden biri olan Cho, Yellow Barn, Norfolk ve Sarasota gibi festivallerde icracı olarak yer almıştır. Bowdoin Uluslararası Müzik festivali’nin hem yürütücülerinden hem de icracılarından biri olan Cho, pek çok jüri üyeliği ve uzmanlık sınıfı eğitmenliği görevlerinde bulunmuştur. Yakın geçmişte yer aldığı sanatsal faaliyetlerden bazıları şöyledir; New England Conservatory Preparatory School konçerto yarışması finali seçici kurul üyeliği, Walnut Hill School for the Arts, Honor oda müziği seçmeleri seçici kurul üyeliği, Links signature Art Program, Julliard School piyano eğitmenliği, NEC Preparatory oda müziği ve piyano eğitmenliği. Akademisyen icracı kimliği ile öne çıkan Cho, College Music Society’de anlatımlı bir konser sunmak Güney Kore’ye davet edilmiştir. 

Cho Juilliard piyano bölümünden John Erskine Graduation prize alarak mezun olmuştur. Yüksek Lisans derecesini Peabody School of Music piyano bölümünden almaya hak kazanmıştır. Burada oda müziği kategorisinde Grace Clagett Ranney Prize almaya layık görülmüştür. C. V. Starr Doctoral Fellow bursunu kazanarak doktora derecesini Juilliard’dan alan Cho, bu süreç zarfında piyano yan dal eğitmeni olarak aynı enstitü içerisinde çalışmıştır. Cho’nun hocaları arasında Boris Slutsky, Julian Martin, Matti Raekallio, and Jonathan Bass yer almaktadır. Grand Valley State University Michigan’da doçent ünvanıyla ders veren piyanist, InterHarmony Music Festival in Italy, ESME String Virtual Camp, and Blue Lake Fine Arts Camp in Michigan gibi yaz ustalık sınıflarında da eğitmen olarak yer almıştır.